Слово Патріарха Іллі на Неділю Мироносиць

«Якже минула субота, Марія Магдалина, Марія, мати Якова, та Саломія купили пахощів, щоб піти та намастити Його. Рано-вранці, першого дня тижня, прийшли вони до гробу, як сходило сонце, та й говорили між собою: „Хто нам відкотить камінь від входу до гробу?” Але, поглянувши, побачили, що камінь був відвалений, ‒ був бо дуже великий. Увійшовши до гробу, побачили юнака, що сидів праворуч, одягнений у білу одежу, і вжахнулись. А він до них промовив: „Не жахайтеся! Ви шукаєте Ісуса Назарянина, розп’ятого. Він воскрес, Його нема тут. Ось місце, де Його були поклали. Але йдіть, скажіть Його учням та Петрові, що Він випередить вас у Галилеї: там Його побачите, як Він сказав вам”. І вони, вийшовши, втекли від гробу, бо жах і трепет огорнув їх, і нікому нічого не сказали, бо боялися» (Мр. 16,1-8).

«Хто нам відкотить камінь від входу до гробу?» ‒ це було питання мироносиць, коли вони в неділю зранку йшли до гробу, щоб помазати тіло Ісуса. Вони не думали про те, що Господь сказав Своїм учням, що на третій день воскресне, хоча це чули всі, які були біля Ісуса. Але бачимо, що коли настала Його смерть, вони про це навіть не згадали. Їхньою головною турботою було помазати Тіло миром ‒ запашними мастями, завершити обряд підготовки до похорону.

Кожен з нас має різні особисті проблеми, а також усвідомлює стан суспільства, в якому ми живемо. Тоді, розуміючи, що ми неспроможні їх вирішити, ми переживаємо щось подібне, як мироносиці: через нашу малу віру або її відсутність нам здається, наче Христос далі лежить у гробі, наче Він не воскрес, наче б живе християнство не існувало. А тому все є так, як є.

Хто відвалить камінь від гробу? Хто вчинить воскресіння? Хто врятує Україну, Чехію, Словаччину? Це може зробити тільки Бог: «Поглянувши, побачили, що камінь був відвалений, був бо дуже великий».

Багато людей навколо нас є охрещеними: чи римо-католики, чи греко-католики, чи православні… Через Тайну Хрещення ми всі були прищеплені до Христа. Біблія каже: «Всі бо ви, що у Христа христилися, у Христа одягнулися. Нема юдея, ані грека, нема невільника, ні вільного, немає ні чоловіка, ані жінки, бо всі ви одно у Христі Ісусі» (Гал. 3,27-28). Отож, живий Ісус є в кожному охрещеному. Але запитаймо: хто цим живе? На жаль, у більшості християн Ісус похований, як у гробі. Хто відвалить з їхніх сердець камінь брехні і темряви, через який вони не усвідомлюють ту правду, що Ісус є в них, що їх чекає смерть, Божий суд і вічність? Що потрібно для того, щоб настало духовне воскресіння?

У книзі пророка Єзекиїла написано: «Рука Господня була на мені, і вивів мене Господь у дусі й поклав мене серед долини; долина ж та була повна костей. Обвів Він мене навкруги них, і ось було їх дуже багато по долині, і всі вони були пресухі. І промовив до мене: „Сину чоловічий! Чи оживуть ці кості?” Я відповів: „Господи Боже, ти знаєш”. Тоді сказав до мене: „Проречи над цими кістками й скажи до них: Ви, сухі кістки, слухайте слово Господнє!”» (Єз. 37,1-4). Далі Господь сказав: «Оті кості ‒ це все дім Ізраїля (християнські народи)». Це мертві душі. Вони потребують чути слово правди, слово, яке дає життя і яке конкретно вказує, який крок віри і покаяння необхідний для воскресіння. Це є Боже слово. Потрібно тільки прийняти його і втілити.

Юнак, якого мироносиці побачили біля гробу, сказав їм: «Не жахайтеся! Ви шукаєте Ісуса Назарянина, розп’ятого. Він воскрес, Його нема тут. Ось місце, де Його були поклали». Той Ісус, який воскрес 2 000 років тому, може і хоче воскреснути у кожному з нас та в цілій Україні, Чехії, Словаччині… Але Він хоче одного ‒ нашої віри; Він хоче, щоб ми з вірою просили про духовне воскресіння, щоб не були, як мироносиці, які йшли помазати мертве тіло Христа. Бог очікує від нас такої віри, яку мала Пресвята Богородиця, коли стояла під хрестом і бачила, як помирає її Син. І тоді вона вірила Божому слову, що Ісус воскресне. Господь Ісус сказав: «Просіть і дасться вам» (Мт. 7,7).

На жаль, байдужість молодого покоління до власного майбутнього сьогодні є наче цей камінь біля гробу. Не просто камінь, а бетон. Але Бог може підняти і цей бетон. Що маємо робити ми? Пророкувати, взивати, кричати до Бога і просити ‒ а Він зішле Свого Духа, який неможливе зробить можливим. Боже слово каже, що той Дух, який воскресив Ісуса з мертвих, перебуває в нас (Рим. 8,11).

Кожен з нас має в житті такі «камені» ‒ проблеми, які не має сили вирішити. Однак Бог має силу їх відвалити, але хоче, щоб ми не тримали їх у своїх руках, щоб не боялися і віддали їх Богу, покладалися на Нього та вірили в Його всемогутність.

Якою була реакція мироносиць, коли вони почули, що Христос воскрес? «Вони, вийшовши, втекли від гробу, бо жах і трепет огорнув їх, і нікому нічого не сказали, бо боялися». Замість радості їх сповнив страх.

Існує корисний страх: страх перед пеклом, перед гріхом, страх, щоб не стати залежним від наркотиків, алкоголю чи нечистоти. Це добрий страх, такий страх є спасительним. Але люди часто бояться, навіть не знаючи, чого і чому. Існує також особливий дух страху. Наприклад, хтось прийде і нахабно почне вас очорнювати, безсоромно розповідаючи це всім. Він не боїться, що когось очорнює. Але коли хтось інший дізнається, що все, сказане тією людиною, було брехнею, то вже не має відваги сказати це вголос ‒ його опанує страх. Він може володіти фактами, може мати в руках документи, а все ж не захистить правду. Таку людину потрібно буквально піднімати підйомним краном, щоб вона зробила крок і стала на захист Ісуса та зневаженого Божого діла. Настільки може нас паралізувати наша зіпсута природа.

Людина боїться проповідувати правду, бо нею володіє страх. Але ті, які брешуть і вбивають людські душі, сповнені особливої ревності. Вони йдуть вперед і тисячу разів повторюють свою брехню… Не раз я казав Ісусові: «Господи, я так заздрю, бо ми не є такі ревні, як твої вороги, які нищать Божу справу! Вони працюють день і ніч, нічого не бояться. А ми, коли маємо сказати комусь правду у вічі, для його ж добра ‒ боїмося, хоч самі не знаємо, чому».

Пригадую, як у 18 років я проводив у нашому місті місію. Я записав собі імена кількох людей, до яких потім зайшов, щоб розповісти їм про Ісуса. Я мусів кільки години боротися зі страхом, молитися, і аж після того був здатний іти. А при тому Бог стільки разів каже в Біблії: «Не бійся!»

Первородний гріх в нас спричиняє те, що ми, які мали б підбадьорювати інших, боїмося. А ті, які чинять зло, є ревні. Коли якийсь п’яний іде вулицею, то голосно співає і нікого не боїться. Але коли маєш сказати комусь правду, то радше сховався б десять метрів під землею. Це спричиняє «Юда» в нас ‒ первородний гріх. Ми повинні боятися гріха в нас, боятися пекла… Але цього ніхто не боїться: ні пекла, ні смерті. Де ж є наш розум? Кожен з нас помре і його чекає вічність ‒ не 100 чи 1000 років, але вічність! А вона буде або щасливою, або нещасливою, тобто повною жахливих мук! Та цього ми не боїмося! Але якщо треба комусь допомогти, сказати йому правду, ми нездатні це зробити, в нас відбувається духовна боротьба. Божий ворог часто використовує приниження, погрози… Але той, хто боїться Бога, на подібне не реагує, він нікого не боїться. Навіть якщо йому наплюють в лице ‒ він зітре слину і йде далі.

Тож пам’ятаймо про те, що ще сьогодні можемо стати перед Божим судом. В цьому житті усе є випробуванням: чи ми вистоїмо і залишимося вірними Богу… Тому просімо Бога за відвагу, яку мали пророки, апостоли і мученики, які віддали за Христа і своє життя та не побоялись, коли в Колізеї їх кидали диким звірам. Адже все одно колись помремо. А Ісус каже: «Кожний, хто визнає Мене перед людьми, того і Я визнаю перед Моїм Отцем Небесним. Хто ж Мене зречеться перед людьми, того і Я зречусь перед Отцем Моїм Небесним» (Мт. 10,32-33).

В цей час ми згадуємо Христове Воскресіння, появу Ісуса Марії Магдалині, жінкам, апостолам; а невдовзі згадуватимемо і Його Вознесіння. Отож, якщо ми були прищеплені до нового життя воскреслого Христа, то необхідно, щоб Святий Дух оживив те, що в нас вже є. Тому нехай Він завіє, щоб розпочався процес духовного відновлення! Нехай сам Бог зробить це чудо та воскресить нас і наші народи!

 

Завантажити: Слово Патріарха Іллі на Неділю Мироносиць

Оберіть мову

Пошук

Gallery

ua-god-is-seeking-the-souls ua-salvation-is-in-christ-alone ua-the-moment-of-resurrection-confirmed ua-live-in-intimate-communion-with-jesus ua-the-blood-of-jesus-cleanses-us-from-every-sin SONY DSC

Календар

Травень 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Кві    
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Слово життя

«Бо тіло пожадає проти духа, і дух пожадає проти тіла. Вони суперечать одне одному, так що ви не можете робити того, що хотіли б. А коли Дух вас водить, то ви не під Законом»

Гал. 5,17-18 (від 19.05 до 02.06.2019)