Роздуми над Словом Життя Рим. 6,7-8

«Бо хто вмер, той від гріха звільнився. Коли ж ми вмерли з Христом, то віруємо, що й житимемо з Ним»

Що означає вислів «хто вмер, той від гріха звільнився»? Тут не мається на увазі фізична смерть, але духовне вмирання силі гріха, яка панує над людиною. Тому сказано, що така людина звільнена від гріха. Грецьке слово «dikaiosiné» (виправданий), яке тут використано, в біблійній мові означає 1) виконання Божої волі, того, що хоче Бог; 2) визволення від гріха; 3) виправдання людини Богом, примирення людини з Богом.

До п. 1) Бог хоче, щоб через віру і послух Божим заповідям, ми виконали Божу волю.

До п. 2) Якщо ми вірою актуально з’єднані з Ісусом і виконуємо Божі заповіді, ми визволені від гріха.

До п. 3) Виправдання ‒ dikaiosiné – веде до свободи і здійснення Божої волі, а також означає виправдання людини від її гріхів і примирення з Богом.

Отож той, хто духовно помер з Христом, є виправданий, але одночасно і звільнений від рабства гріха. Слово «померти» вжито в духовному сенсі, так само, як в Євангелії Ісус говорить про те, що ми повинні відсікти руку, ногу або виколоти око, щоб перемогти спокусу. Цим Ісус говорить, що з такою ж радикальністю ми маємо відсікти думку, почуття, бажання або прагнення і не здійснювати гріх, не використовувати для цього фізичний орган руки або ноги. А це духовне відділення спричиняє внутрішній біль, який Ісус порівнює до болю усічення руки.

«Коли ж ми вмерли з Христом, то віруємо, що й житимемо з Ним».

У 6 главі послання до Римлян також написано: «Що ж скажемо? Чи зостанемось у грісі, щоб помножилася ласка? Зовсім ні! Ми, що вмерли для гріха, як нам у ньому далі жити? Чи ж ви не знаєте, що всі ми, що в Христа Ісуса охрестилися, у смерть Його хрестилися? Ми поховані з Ним через хрещення на смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, і ми теж жили новим життям».

Вся 6 глава вказує на важливе таїнство, що стосується перемоги над гріхом. Вона говорить про внутрішню єдність з Ісусом і про таїнство хрещення, яке ми повинні реалізовувати в своєму житті; говорить про смерть і нове життя ‒ про життя Христа в нас. Подібно написано і в посланні до Колосян: «А коли ви з Христом воскресли, то шукайте того, що вгорі,… бо ви померли і ваше життя поховане з Христом у Бозі».

Ці правди людина не може зрозуміти тільки розумом. Бог буде відкривати їх нам у міру віри та відданості. Можемо знову і знову до них повертатися, вчитися їх бачити у все глибшому світлі, але все одно, для їхнього пізнання нам не вистарчить нашого земного життя. Таїнство з 6-ї глави послання до Римлян і з інших місць Святого Письма, Бог дає пізнати тим, які дійсно зрікаються себе, беруть свій хрест і йдуть за Ісусом.

 

Завантажити: Роздуми над Словом Життя Рим. 6,7-8

Оберіть мову

Пошук

Gallery

ua-pure-love-of-god ua-our-mission-on-earth-is-to-serve ua-remain-faithful-to-jesus-and-his-word ua-do-you-have-problems-go-to-jesus xreshennja-na-pokajannja-pryjnjaly ua-whom-are-you-seeking

Календар

Листопад 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Жов    
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

Слово життя

«Так само й ви вважайте себе за мертвих для гріха, а за живих для Бога, в Христі Ісусі»

Рим. 6,11 (від 04.11 до 18.11.2018)