Роздуми над Словом Життя Кол. 3,1-3

«А коли ви з Христом воскресли, то шукайте того, що вгорі,
де Христос перебуває, сівши по правиці Бога. Думайте про те, що вгорі, а не про земне.
Бо ви померли, і життя ваше поховане з Христом у Бозі»

Тут сказано про охрещених, що вони «з Христом воскресли», і це сприймається як очевидне. Хто це розуміє і хто це переживає? Що це означає? Знову йдеться про таїнство віри, про глибоку правду, до якої Святий Дух вводить найменших, тобто покірних.

Христос воскрес тільки один раз ‒ в неділю після Великої п’ятниці, коли був розп’ятий. Тут відіграє роль таїнство віри, яку дає нам Бог, а також обіцянка, яка пов’язана з нею. Віра переходить до єдності з Ісусом, до духовного з’єднання, і переходить в агапе, тобто в Божу любов, яка була влита в наші серця через Святого Духа, який був нам даний (Рим. 5,5).

Духовне таїнство проявляється і в нашому душевному, тобто психічному житті, а також переходить до фізичного життя. В нашому нутрі настає гармонія замість дисгармонії, яку спричиняє стара людина. Таїнство є реальне, але інша справа – чи ми актуалізуємо його через віру, і чи даємо Святому Духу простір, щоб вводив нас до цього таїнства: як в молитві, так і в конкретних життєвих ситуаціях. Тут здійснюється: «Живе в мені Христос», тобто Христос воскреслий, як каже апостол (див. Гал. 2,20).

Далі Боже слово пов’язане з закликом: «Шукайте того, що вгорі, де Христос перебуває, сівши по правиці Бога». Дослівний переклад звучить: «інтенсивно змагайтесь за реальності, які походять згори». А далі сказано, що про них ми повинні думати, а не про обман світу. Очевидно, ми мусимо думати і про земні речі, коли маємо шукати і виконувати Божу волю. Але ми повинні думати про них не в дусі світу, а з перспективи вічності, а це велика різниця. Речі повинні служити нам, а не ми речам. Ми повинні служити Богу, а тому повинні думати про те, що вгорі. Як завжди чуємо в Літургії: «Вгору піднесім серця!» Або в херувимській пісні під час Літургії, де сказано: «Всяку нині житейську відложім печаль».

Далі апостол нагадує нам таїнство Христової смерті словами: «Бо ви померли, і життя ваше поховане з Христом у Бозі».

 

Завантажити: Роздуми над Словом Життя Кол. 3,1-3

 

Оберіть мову

Пошук

Gallery

ua-pure-love-of-god ua-our-mission-on-earth-is-to-serve ua-remain-faithful-to-jesus-and-his-word ua-do-you-have-problems-go-to-jesus xreshennja-na-pokajannja-pryjnjaly ua-whom-are-you-seeking

Календар

Жовтень 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Вер    
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Слово життя

«Бо хто вмер, той від гріха звільнився. Коли ж ми вмерли з Христом, то віруємо, що й житимемо з Ним»

Рим. 6,7-8 (від 21.10 до 04.11.2018)