Щире прохання до моравських священиків

16.06.2018

Шановні служителі Христа!

Проти нашого Господа Ісуса Христа у театрі в Брно був вчинений злочин, на який неможливо мовчати. Тут фактор часу не грає ролі і цю зневагу ніяким чином не можна прикрити. Мовчанка є згодою на це сатанинське богохульство. Є тільки одне рішення − покаяння. Ця жахлива зневага нашого Спасителя мусить бути надолужена не тільки приватно! Публічний злочин мусить бути надолужений публічно!

Мусульмани за найменшу образу їхнього засновника проводять серію кривавих терористичних акцій. Вбивств та винищення наш Господь Ісус Христос як надолуження образи не бажає. Але ми мусимо рішуче і публічно захистити Його честь! В даній ситуації побожні фрази, типу: «щоб ми зайвий раз не провокували», є зрадою. Тут чітко діє Ісусове слово:  «Хто відречеться Мене перед людьми, того я відречуся перед Отцем Моїм Небесним» (Мт. 10,33). До цієї зневаги також відносяться слова: «Коли Я був нагий (і морально збезчещений), ви не одягнули Мене» (Мт. 25,43). Це не порожнє слово. До цього Ісус додає серйозне попередження: «Істинно кажу вам … і підуть ці на вічні муки» (Мт. 25,46). А далі Ісус каже: «Не кожен, хто каже до Мене: „Господи, Господи”, увійде в Царство Небесне. Але той, хто чинить волю Отця Мого, що на небі» (Мт. 7,21-23). Яка є Божа воля? Не реагувати на лавину моральної гидоти і зневаги? Сьогодні вже був зневажений найжахливішим способом сам Божий Син. Божа воля − це публічне покаяння за цей злочин!

Уникати виконання Божої волі і виправдовувати свою внутрішню зраду та боягузтво начебто побожними акціями − це лицемірство. Ісус наголошує, що навіть якби йшлося про пророкування в Його Ім’я, вигнання злих духів чи роблення великих чудес, − це нікого не виправдає. Він почує відповідь: «Я ніколи не знав вас, відійдіть від Мене всі, які чините беззаконня» (Мт. 7,21-23).

В Японії, під час переслідування християн, погани змушували християн зректися Ісуса. Вони повинні були переступити лише через символ хреста без Розп’ятого. Той, хто зробив це, врятував собі життя, але втратив душу. Тому багато християн радше йшли на жорстоку смерть.

Дорогий брате в Христі, ти несеш служіння Христового священика. Сьогодні, в цій ситуації, Ісус не вимагає від Тебе свідчення ціною твоєї мученицької смерті, але хоче, щоб ти зробив мінімум. Який мінімум? Цієї неділі, 17.06.2018 р. після Служби Божої оголоси своїм вірним, що в Брно проводиться покаяльний похід як надолуження за зневагу нашого Господа Ісуса Христа, і що ти заохочуєш, щоб принаймні один приватний автомобіль поїхав в Брно і репрезентував вашу парафію в покаяльному поході. Це ганьба − не оголошувати цього основного, але під час виголошень часто закликати вірних до багатьох непотрібних і навіть шкідливих речей… Сьогодні йдеться про найбільшу зневагу нашого Господа, а ти боїшся виступити на захист Ісуса? Запитую: кого боїшся? Мабуть, сам не знаєш, кого і чого. Чи не боїшся Бога, смерті та Божого суду?

До цього мінімуму, тобто до виголошень, ти міг би додати і власний приклад. Після Літургії вийти з храму з хрестом і покаяльною ходою з людьми обійди храм або якусь громадську площу в місті. Це був би покаяльний жест в цьому місяці червні, коли пригадуємо собі Ісусову любов символом Його пронизаного Серця.

Якщо б в той момент, коли читатимеш цей лист, ти підвів очі і зустрівся з закривавленим поглядом Ісуса, то як гадаєш, що Він би тобі сказав? Чи ти аргументував би Йому, що не погоджуєшся з тими, які проводять ці покаяльні походи? Але вони дійсно «юродиві Христа ради» (móroi, afrónés; 1Кор 4,10). У процесії в Брно беруть участь не тільки правовірні католики, але й представники православних і протестантів. Там є ті, кому не байдужа зневага нашого Спасителя!

Шановний брате, ти несеш службу Христового священика. Зі сльозами на очах і болем в серці прошу тебе: відкинь фальшивий страх, який в цій ситуації є зрадою. Якщо сьогодні визнаєш Ісуса, і Він визнає тебе перед ангелами і Своїм Небесним Отцем.

У Христі

+ Ілля

Патріарх Візантійського Вселенського Патріархату

 

Завантажити: Щире прохання до моравських священиків (16.06.2018)

 

Оберіть мову

Пошук

Gallery

ua-pure-love-of-god ua-our-mission-on-earth-is-to-serve ua-remain-faithful-to-jesus-and-his-word ua-do-you-have-problems-go-to-jesus xreshennja-na-pokajannja-pryjnjaly ua-whom-are-you-seeking

Календар

Вересень 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Сер    
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Слово життя

«Знаємо, що наш старий чоловік був і є розп’ятий разом з Ним, щоб знищилось оце гріховне тіло, щоб нам гріхові більше не служити»

Рим. 6,6 (від 23.09 до 07.10.2018)