Проповідь Патріарха Іллі на Неділю всіх святих

У першу неділю після П’ятидесятниці Східна Церква вшановує всіх святих. Насамперед, мова йде про мучеників, до яких Церква згодом долучила і апостолів, єпископів, аскетів, монахів і монахинь.

Сьогодні ми згадуємо великий приклад цих чоловіків, жінок і дітей − усіх, які є героями віри. Коли поглянемо на Україну, згадаймо святого Володимира, його бабусю святу Ольгу, святого Антонія Печерського, святого Теодозія, святих Бориса і Гліба, святих мучеників, монахів і монахинь з далекого і недавнього минулого, які жили тут і які є для нас прикладом життя віри, чистої любові до Бога, до ближнього і до народу.

На жаль, сьогодні нам, а насамперед молодому поколінню, подаються інші приклади − негативні. Бачимо різних рок-співаків, які вживають наркотики, а потім вмирають від наслідків свого розв’язаного аморального способу життя. Такі не є прикладом до наслідування, бо все це приносить пекло на землі, а також пекло після смерті.

Святі є в небі. Прийнявши Господа Ісуса за свого Спасителя і Господа ми народилися для Божої сім’ї. Всі, які жили правдивим християнським життям і першими від нас увійшли до вічності, є нашими братами та сестрами і  також належать до цієї духовної родини. Вони дають нам приклад доброго, героїчного життя з віри. Головне, чим вони відзначалися − це була любов до Бога.

Слов’янські народи для вираження поняття «любов» мають лише одне слово, але грецька мова має три, які чітко виражають, про яку саме форму любові йдеться. Перший термін «ерос» − це любов між чоловіком і жінкою. Другий − «філія», що означає любов до сім’ї, любов матері до дітей, дітей до батьків або любов до народу. Третім ступенем любові є «агапе» − любов до Бога. Біля  Генезаретского озера Ісус запитав апостола Петра: «Симоне, сину Йони, чи любиш ти мене?» (Агапас ме? − Чи любиш мене тією Божою любов’ю). А він йому відповів: «Філо се!». Ісус тричі його запитував: «Агапас ме?». А Петро тричі відповів: «Філо се!». Іншими словами: я люблю Тебе так, як люблю своїх батьків, свій народ. В мені  немає тієї Божої любові. Я люблю тебе так, як вмію». А тоді Ісус сказав: «Істинно, істинно кажу тобі: Коли ти молодший був, то підперізувався сам і ходив, куди сам бажав. А як постарієшся, то руки свої простягнеш, і підпереже тебе інший та й поведе, куди ти не схочеш» (Ів. 21,18). Це Він говорив про смерть Петра. Потім, коли на апостолів в день П’ятидесятниці зійшов Святий Дух, то зробив їх Христовими свідками. Він наповнив їх серця тією Божою любов’ю − агапе.

Чиста любов до Бога − це дар, і вона буває пов’язана з терпінням. Але коли людина віддає Богу не тільки свої гріхи, але й всі свої  проблеми, своє теперішнє та майбутнє, покладається на Нього всім серцем і довіряє Йому, тоді Він дасть силу і в найважчих терпіннях та кризах, які прийдуть.

Цю любов до Бога − агапе, мали всі святі. І ми за їхнім  прикладом можемо любити Бога в конкретних щоденних  ситуаціях. Наприклад, прийде хвороба, біль або якийсь душевний хрест… Тоді з відданістю можемо сказати: «Господи, хай буде воля Твоя!». У цьому реченні виражена  любов до Бога. Або можна сказати Богу: «Довіряю Тобі!»

Кожна людина іноді переживає екзистенційну депресію. В той момент навіть сама не знає з чого. Саме тут усвідомлюємо, що людина прагне вічної любові, справжнього щастя, якого ніхто від неї не забере. А воно є тільки в Бозі.

Усі святі є для нас прикладом того, як встати, коли впадемо, як іти далі і нести свій хрест. Вони також любили свій народ, свою сім’ю… Але на перше місце поставили Бога. Коли і ми поставимо Його на перше місце, Божа любов буде діяти на нас і на наших ближніх.

Святість не є лише для деяких обранців, але є нормою для всіх нас, бо як написано у Св. Письмі, нічого нечистого до неба не увійде. Вже тут на землі ми повинні змагатися за  святість. Це не просто фраза, це конкретна вимога, заклик, щоб ми реалізували Боже слово, щоб давали в нашому житті  простір Богу, щоб Його слухали. В молитві «Отче наш» молимось: «Нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі …». Це програма святості − виконувати Божу волю. А якою є Божа воля? Вона виражена для нас у Божому слові. Бог дав нам Свої заповіді, Ісус відкрив нам їх глибину, а також те, що без Нього не можемо нічого робити, тобто що не можемо виконати заповіді власними силами. А саме тому потребуємо Ісуса. Мусимо до Нього звертатися, просити в Нього допомоги, а тоді Він сам дасть нам силу.

Святі реалізували Боже слово. І ми повинні його  реалізувати. Наша норма святості полягає в тому, щоб ми слухали Боже слово не тільки вухами. Не достатньо тільки над ним філософствувати або навіть його проповідувати. Ми повинні його реалізувати. За ним є сила Святого Духа. Коли будемо намагатися жити Божим словом у своєму щоденному  житті,  будемо мати досвід, як через нього діє Божа ласка, Божа любов і світло, а також будемо знати, як  його пояснити іншим. Фізично ми не будемо помирати двічі, а  тільки один раз. Але ми повинні щодня помирати своїй волі, своїм почуттям і планам та шукати Божу волю. Вмирати собі означає любити Бога, по-справжньому любити Його всім своїм серцем, всією своєю душею і всією силою. Хто є для нас в цьому прикладом? Ті, які нас випередили і тепер перебувають в небі у Божій славі − святі.

Апостол Павло нас закликає : «Тому і ми, маючи навколо себе таку велику хмару свідків, відкиньмо всякий тягар і гріх, що так легко обмотує, і біжімо витривало до змагання, що призначене нам, вдивляючись пильно в Ісуса, засновника й завершителя віри, який, замість радості, що перед ним була, витерпів хрест, на сором не звертаючи уваги, і який возсів праворуч Божого престолу» (Євр. 12,1-2)

Сьогодні просімо цих мучеників, апостолів, пророків, пустельників, монахів та всіх святих, щоб за нас заступалися, щоб ми витривали у вірності Ісусові, як вони, а потім навіки раділи з ними у небі.

 

Завантажити: Проповідь Патріарха Іллі на Неділю всіх святих

Оберіть мову

Пошук

Gallery

ua-our-mission-on-earth-is-to-serve ua-remain-faithful-to-jesus-and-his-word ua-do-you-have-problems-go-to-jesus xreshennja-na-pokajannja-pryjnjaly ua-whom-are-you-seeking ua-a-model-for-all-christians

Календар

Серпень 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лип    
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Слово життя

«І, таким чином, як через переступ одного на всіх людей прийшов засуд, так через чин справедливості одного на всіх людей приходить життєдайне оправдання»

Рим. 5,18 (від 12.08 до 26.08.2018)