Слово Патріарха Іллі на свято Обрізання ГНІХ і св. Василія Великого

Сьогодні святкуємо Свято Обрізання Господа нашого Ісуса Христа і одночасно початок Нового року. В цей перший день року пригадуємо собі Ісусове ім’я і в цьому імені вступаємо в Новий рік. В Євангелії написано: «Як сповнилось вісім день, коли мали обрізати хлоп’ятко, назвали його Ісус – ім’ям, що дав був ангел, перше ніж Він зачався в лоні» (Лк. 2,21). Обрізання було знаком заповіту поміж Господом і обраним народом. Цей звичай існував ще від Авраама, якому Господь дав цю заповідь. Хлопця на восьмий день життя обрізували і давали йому ім’я. Також Син Божий, який став людиною, на восьмий день після свого народження був обрізаний і отримав ім’я Ісус. В імені Ісус є наше спасіння. Перед ним повинно приклонитися кожне коліно на небі, на землі і під землею. В імені Ісус є не тільки наше спасіння, але й визволення від гріха та демонських сил. Ми грішимо тому, що в нас є отрута первородного гріха, яка спонукає слухати брехню. Тому мусимо вирішити: або приймаємо Ісусову програму правди і життя, яка веде до вічного щастя, або програму брехні і смерті, яка веде до вічної погибелі.

Наскільки люди сьогодні зманіпульовані брехнею! Навіть цілі народи! Це аж ненормально. За цим дійсно стоять демони. Але Бог дав нам владу в ім’я Ісуса піднімати ці гори демонів. Треба знати, яку силу маємо в імені Ісус. Слово Боже говорить: «Хто призове Ім’я Господнє, спасеться». Хоча ми й слабкі, але якщо з’єднані з Ісусом, з силою Його імені, і якщо Ісус є в нас, то маємо найбільшу Божу силу. Тільки треба усвідомити, Хто є в нас. Якщо з вірою приймаємо Ісуса, то Він є в нашій душі. Усвідом: Ісус, який є Богом, перебуває в тобі.

Ми також повинні усвідомити конкретні обіцянки в Божому слові: «Де двоє або троє, зібрані в Моє ім’я, там Я серед них». Отож, щоб Ісус міг бути серед нас, треба мати єдність. А це часто є проблемою. Наш егоїзм перешкоджає нам створити справжню глибоку духовну єдність з іншими. Тому Ісус не може діяти в спільноті і з Нього не може виходити сила, яка б оздоровляла. Отож, якщо маємо єдність з Ісусом і між собою, то Ісус своєю силою може оздоровляти нас самих, а також тих, за яких молимося. Ісус той самий вчора, сьогодні і навіки! Але треба, щоб і ми мали таку саму віру, як ті, яких Ісус оздоровлював в Євангелії, щоб мали таку саму віру, як святі.

Сьогодні також є свято Св. Василія Великого. Святий Василій не тільки написав правила монашого життя, але також боровся за чистоту віри проти аріанства – сьогодні це практично єресь модернізму, яка руйнує Церкву в її основах. Якщо наша віра є чистою, то всі правди віри в нас дійсно діють. Але якщо людина відкриється єресям, то втрачає Божу силу і сила Ісусового Імені в ній не може діяти.

Нехай кожен з нас стане борцем за Христа, як святий Василій, тобто справжнім християнином. Якщо будемо справжніми християнами, Христовими учнями, то можемо рахуватися з цим блаженством: «Блаженні будете, коли вас ненавидітимуть люди, коли вас вилучать, коли ганьбитимуть вас та коли викинуть, як безчесне, ваше ім’я Сина Чоловічого ради. Радійте того дня і веселіться, бо ваша нагорода велика в небі. Так само бо поводилися з пророками батьки» (Лк 6, 22-23). Це пережив також св. Василій, і не тільки він, але і всі святі. Першим прикладом в цьому є для нас сам Ісус. Його переслідували, а на кінець прибили до хреста… Також мільйони мучеників були убиті за Ісусове ім’я. Диявол хоче знищити всіх, які щиро йдуть за Ісусом. А інструментом цього часто є церковна ієрархія, яка виключає правовірних християн, як колись офіційна церковна ієрархія виключала з синагоги тих, які признавалися до Ісуса, а на кінець розп’яла і самого Христа. Однак ми повинні сміливо виступати і проповідувати Христа. Тоді на нас здійсниться Ісусове блаженство: «Блаженні будете, коли вас ненавидітимуть люди, коли вас вилучать, коли ганьбитимуть вас та коли викинуть, як безчесне, ваше ім’я Сина Чоловічого ради». Там написано: «ради Сина Чоловічого». Ми не робимо це для чогось іншого, лише ради Сина Чоловічого. А Ісус каже, що потім отримаємо велику нагороду в небі. Треба проповідувати Євангеліє, яке проповідували святі апостоли; Євангеліє, яке дає нам спасіння, а не інше Євангеліє, яке тепер приходить зі Заходу і нищить Церкву зсередини. При тому все офіційно. Це подібно до того, якби всі генерали і офіцери були зрадниками та повільно б винищували всю армію, весь народ. Такий кризовий стан сьогодні є в Церкві. Подібний стан був і в часи святого Василія Великого. Практично всі єпископи були зрадниками. Св. Василій і св. Григорій Назіанський разом з невеликою горсткою стояли одні проти всіх.

Св. Василій писав єпископам Італії та Греції про стан і хаос, який панує у Східній Церкві: «Розшаліло в нас переслідування, шановні брати, і то одне з найжорстокіших. Пастирі у вигнанні, стада розігнані, і що ще сумніше, народ не хоче називати жертв мучениками, бо переслідувачі називають себе християнами. Найтяжче карається один тільки злочин: вірність батьківському переданню. Хто в тому „виненˮ, того проганяють із батьківщини, засилають на безлюддя. Так звані судді справедливості не жаліють ні сивої голови, ні побожних практик, ні життя, прожитого згідно засад Євангелія. Хоч зазвичай ніякого порушника не засуджують без доказів, тут вистарчить найлегшого наклепу, щоб проголосити засуд на правовірного єпископа й віддати його на покарання».

І в іншому листі він описує: «Віруючі  покинули храми. Сходяться на безлюдних місцях; жалюгідний вид – жінки і діти, старці і немічні на лютім дощі, у сніжні завірюхи, на вітрі й зимовім морозі, а влітку на жаркому сонці під голим небом! І все те вони терплять за те, що не годяться стати часткою поганої єресі Арія».

Св. Василій боровся і проти влади, бо вона також стала аріанською. Він мужньо захищав істинну віру і перед аріанським імператором Валентом, який хотів послати його у вигнання. Коли цей вирок писав тодішній префект Модест, у нього зламалося перо. Він побачив в цьому втручання Божої руки і святого Василія на заслання не відправив. Життя св. Василія практично було постійною боротьбою з єресями та єретиками. Цілі ночі він писав листи на захист віри, підбадьорював християн, писав і до Святішого Отця, але той мовчав… Сьогодні боротьба з єресями є дуже актуальною. Вся Церква просякнута єресями, а всі вдають, ніби нічого не сталося. Історично-критична теологія, яка сьогодні проповідується в Церкві, заперечує Божественне натхнення Св. Письма, Божество Христа і всі чуда…, але тоді це вже не християнське вчення! Ми ж захищаємо самого Христа і суть всього вчення – не тільки католицького, але суть цілого християнства взагалі.

Якщо ми є свідками Христового Євангелія, то опиняємося в духовній боротьбі. Як і у випадку св. Василія Великого, це передусім боротьба з єретиками. Вони виступають як найправовірніші християни, але за ними є дух єресі. Вони крутяться там, де є влада. Аріани також обманули імператора Валента, щоб був на їхньому боці і нищив Церкву. Так єретики робили завжди, але сьогодні роблять це ще інтенсивніше.

У сьогоднішньому читанні з Послання до Колосян ми чули: «Вважайте, щоб ніхто вас не збаламутив філософією та пустим обманством, за людським переданням та за первнями світу, а не за Христом» (Кол. 2,8). Отож ми повинні відкинути фальшиву філософію і мудрування та будувати на Христі. Ісус є центром усього. «У ньому й ви були обрізані обрізанням нерукотворним, коли з себе скинули це смертне тіло, –  обрізанням Христовим». (Кол. 2,11). Тут вказується на суть обрізання. Апостол Павло говорить, що є потрібне духовне обрізання, яке ми отримуємо через хрещення. Зовнішність часто пов’язана з фарисейством, законництвом, яке базується на несуттєвих речах, вбиває суть: Дух і життя. В Христі ми обрізані правдивим обрізанням. Ми повинні скинути з себе тіло гріха – стару людину, і одягнутися в нову людину. Це справжнє християнство, це суть хрещення, це духовне обрізання: «Всі, які у Христа хрестилися, у Христа зодягнулися» (Гал. 3,27). У хрещенні ми прийняли єдність з Христом, були прищеплені до Ісуса Христа, до Його смерті та воскресіння. Через хрещення ми повністю посвячені Богу і стаємо синами та дочками Бога. Тоді наш обов’язок – шукати і слідувати за Христом. Ми також повинні шукати і наслідувати Христа. Також ми повинні шукати правдиві дороги, як по-справжньому жити з Ісусом, як бути Його свідками. Це наше завдання. Нехай св. Василій випросить для нас потрібну ласку для того, щоб ми були такі ревні і такі правовірні, як він, щоб центром нашого життя був Ісус, щоб ми з Ним жили, терпіли, з Ним помирали і з Ним отримали вінець вічної слави у небі.

 

Завантажити: Слово Патріарха Іллі на свято Обрізання ГНІХ і св. Василія Великого

Оберіть мову

Пошук

Gallery

ua-our-mission-on-earth-is-to-serve ua-remain-faithful-to-jesus-and-his-word ua-do-you-have-problems-go-to-jesus xreshennja-na-pokajannja-pryjnjaly ua-whom-are-you-seeking ua-a-model-for-all-christians

Календар

Липень 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Чер    
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Слово життя

«Знову кажу: Духом ходіте, і тіла пожадливостей не будете чинити; бо тіло пожадає проти духа, і дух пожадає проти тіла. Вони суперечать одне одному, так що ви не можете робити того, що хотіли б»

Гал. 5,16-17 (від 15.07 до 29.07.2018)