Слово Патріарха Іллі на свято Успіння Пресвятої Богородиці

Близько 30 років тому я був на парафії, куди приїжджали молоді люди, і на канікулах ми практично весь тиждень разом молилися і роздумували над Божим словом. Багато студентів приїжджали аж з Праги, інші з Острави чи з околиць. Храм на моїй парафії був посвячений саме Пресвятій Богородиці. Це був такий своєрідний собор. Але в неділю на Святу Літургію туди приходило тільки 30 чоловік, а іноді й менше, а протягом тижня одна або дві старі бабусі. Тому я намагався використати умови, до яких мене Господь поставив. Я знав, що тепер час молитися і працювати з цими молодими людьми. Приїжджало 10, 20, а іноді і 30 студентів у віці від 18 до 25 років.

Одного дня до нас прийшов молодий чоловік, який був протестантом, і сказав: «Я відвідав різні спільноти і дізнався про вас, що ви католики і що тут діє Дух Божий». Він мав одне прохання, і я йому сказав, що якщо хоче, може залишитися з нами молитися. Ми молилися годину, а після кожних 15 хвилин внутрішньої молитви завжди була 5-хвилинна перерва. Потім ми мали 15 хвилин або і півгодини свідоцтво про те, що хто пережив на молитві, або як кого заторкнуло Боже слово, яке він читав на перерві.

Коли закінчилась перша година молитви, я подивився на хлопців й дівчат і запитав: «Чи хотів би хтось чимось поділитися?». Першим підняв руку цей хлопець. Я подумав: «Що він скаже?». Адже в третій частині молитви ми переживали прийняття Пресвятої Богородиці – так, як Її прийняв учень Іван під хрестом. Це остання Ісусова воля з хреста. Хлопець сказав: «Тепер мені все ясно». Я запитав: «Що тобі ясно?». Він відповів: «Як насправді є з Марією, Матір’ю Ісуса». Потім він взяв Святе Письмо і прочитав з 2-го послання до Коринтян 12, 2 -4: «Знаю чоловіка в Христі, що чотирнадцять років тому, – чи то було в тілі, не знаю, чи то було без тіла, не знаю, Бог знає, – був він узятий аж до третього неба. І знаю, що той чоловік – чи в тілі, чи без тіла, не знаю, Бог знає, – був узятий у рай і чув слова невимовні, яких годі людині вимовити». Коли дочитав, поглянув на нас і сказав: «Це стосується Марії, Ісусової Матері». Я запитав: «Що ти маєш на увазі? Екзегети кажуть, що це стосується апостола Павла, а не Діви Марії». Він знову посміхнувся і сказав: «Перше і друге послання до Коринтян було написане у 57 році. Коли віднімемо 14 років, вийде 43 рік. Ісус помер в 33 році. Марія, Ісусова Матір, на момент смерті Ісуса мала близько 50 років. Через десять років, тобто 43 року, Вона була взята на небо. Тоді Їй було близько 60 років». Після цих слів я міг тільки додати, що це узгоджується і з церковною традицією. Тоді я ще запитав його: «А як щодо прохання, з яким ти прийшов?». Він відповів: «Це мені вже випросила Марія, Ісусова Матір».

Так, Бог дав нам Її за Матір. Вона заступається за нас у свого Сина. Боже слово каже, що Її будуть благословляти всі роди. Тому треба, щоб Її благословляли всі – не тільки католики і православні.

Ангел привітав Діву Марію словами: «Радуйся, Благодатна…». Вона повна благодаті, по-грецьки «кехарітомене». А через Неї Бог дає благодаті і нам.

У 1950 році, майже 70 років тому, Церква проголосила догмат, що Пресвята Богородиця була взята до неба з тілом і душею.

Що таке догма? Це певна правда віри, яку Церква сформулює і подасть віруючим як обов’язкову для вірування. Церква має сказати ясне слово, що є правдою, а що ні, щоб люди мали об що опертися своєю вірою.

Період близько 1950 був критичним. Тоді буквально наче б відкрилося пекло і випустило у світ нові хмари злих духів, які зводили людей до наступних гріхів. В той час виступив психолог Альфред Кінсі зі своїми аморальними поглядами і т.зв. дослідженнями.

Незабаром прийшла рок-музика, яка опанувала майже весь світ. Де є її корені? У культі вуду і сатанізмі. Коли людина їй відкриється, то стає медіумом диявола. Аж до сьогодні можемо бачити, які плоди вона приносить – смерть.

Десять років пізніше з’явилася історично-критична теологія, а після ІІ Ватиканського Собору також відкритість до поганства і пов’язані з ним йога та медитації. Йозі та дзен-буддизму вдалося проникнути всюди, хоча й більша частина Європи була тоді комуністичною. Тоді через цього «троянського коня» дійшло до інвазії поганства і культу демонів. Світ заливали нові й нові окультні течії.

За останніх 60-70 років бачимо, що все прямує не тільки до знищення християнства, але також до геноциду всієї планети.

Багато людей молилися за те, щоб Церква проголосила цю догму. Насправді йшлося тільки про підтвердження того, у що Церква вірила вже 2 000 років. Апостоли знали, що Пресвята Богородиця була взята на небо. Зрештою, це логічно, адже Боже слово каже: «Відплата за гріх – смерть» (Рим. 6,23). Кожен з нас заражений гріхом, навіть мала дитина – якщо не особистим, то первородним. Це інфекція гріха, яку ми успадковуємо від Адама. Заражені ми всі. Але Пресвята Богородиця була непорочно зачата і задля заслуг Христа збережена від первородного гріха. Вона ніколи не мала жодного первородного гріха. Бог сотворив Її так, бо мав з Нею свій план, щоб Вона була новою жінкою і матір’ю не тільки Його Сина, Який приніс світу спасіння, але також нас усіх. Коли Ісус висів на хресті, дав нам Її за матір словами: «Ось, Мати твоя!» (Ів. 19,27). Про Неї сказано в книзі Буття, коли в раю Господь мовив до змія (диявола): «Я покладу ворожнечу між тобою і жінкою, між твоїм потомством та Її потомством. Воно розчавить тобі голову» (Бут. 3,15). Марія наступає дияволу на голову. Одночасно Вона є тим новим серцем, яке Бог обіцяв нам через пророка Єзекиїла, кажучи: «Я дам вам нове серце…» (Єз. 36,26) Це серце має прийняти кожен з нас.

Ми всі народжуємося в рабстві гріха. Ісус прийшов, щоб визволити нас з цього рабства. До чого веде це рабство? До того, що ми не любимо правду, але схиляємося до брехні. Диявол про це знає, а тому нас обманює. А ми радо віримо йому і його брехні. Ми духовно сліпі, так що не бачимо реальності, правди, але живемо в ірреальності. Візьмімо, наприклад, гендерну політику або ювенальну юстицію… Це до неба волаючі злочини, але люди наче під наркотиками – не виступлять проти цієї убивчої системи. Руйнуються сім’ї, викрадаються діти… І все це під красномовними фразами «права дитини», «боротьба з насильством в сім’ї» і т.д.

Воплочення Божого Сина є найбільшим чудом: Бог приймає на Себе людську природу! Як? Через Пресвяту Богородицю і Святого Духа. За 33 роки Ісус помирає на хресті, на третій день воскресає, а потім на 40-й день возноситься на небо. Боже слово говорить, що разом з Ним ми були взяті на небо і «разом з Ним (з Ісусом) нас воскресив і разом з Ним посадив нас на небі в Христі Ісусі» (Еф. 2,6). Першою була взята на небо Пресвята Богородиця. І ми маємо зарезервоване місце в небі, бо ми члени Містичного Тіла Христового – Церкви.

Сьогодні згадуємо, що Бог взяв Пресвяту Богородицю у свою славу. Вона є більша ніж ангели, архангели і святі. Вона – наша мати. Можемо до Неї звертатися в кожній молитві. Вона вже є в Божій славі, і чекає там і нас. Ми маємо там зарезервоване місце. Але можемо його втратити тільки з власної вини… Боже слово каже, що боягузи не увійдуть до Божого Царства. Тому не сміємо соромитися Христа. Мусимо бути свідками Євангелія, свідчити про радісну вістку спасіння навіть ціною життя, адже нас чекає вічне життя. Кожен з нас повинен бути голосом совісті для цього світу, на тому місці, де Бог його поставив. Ми слабкі, але просимо про допомогу Ту, яка наступає на голову диявола, Ту, яка є Царицею неба і землі.

Тут, на землі, є час випробування – чи приймемо Ісуса і Його Царство, або чи будемо байдужими і втратимо цю найдорожчу перлину, найбільший скарб, яким є життя вічне. Це була б найбільша трагедія. Тому попросимо Пресвяту Богородицю, щоб випросила для нас Святого Духа. Він зробить нас Христовими свідками.

У день цього свята пригадуємо радісну подію, що Та, яка перевищує ангелів і святих, Пресвята Богородиця, з тілом і душею була взята до неба, до Божої слави. А цю славу Бог приготував кожному з нас. Якщо б на нашому життєвому шляху нас зустріли і найважчі хрести: хвороба, смерть наших найдорожчих – будь-що, чого ми боїмося, – пам’ятаймо про те, що колись прийде кінець нашому болю та сльозам, для нас відкриється небо і ми будемо у Божій славі з Тією, яка є нашою Матір’ю і Матір’ю Ісуса Христа.

 

Завантажити: Слово Патріарха Іллі на свято Успіння Пресвятої Богородиці (2017)

 

Оберіть мову

Пошук

Gallery

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA for-you-jesus-ua voskreslyj-isus-vhodyt-cherez-osobystu-molytvu ua-voskreslyj-isuse ua-isus-chrystos-pomer-i-voskres ua-jesus-the-lamb-of-god

Календар

Листопад 2017
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Жов    
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Слово життя

«Якого видав Бог як жертву примирення, в Його крові, через віру, щоби виявити свою справедливість відпущенням гріхів колишніх»

Рим. 3,25 (від 19.11 до 03.12.2017)