Покайтеся і вірте в Євангеліє (Мр.1,15). Частина 2: Єресі історично-критичного методу в теології

Великий Піст-2017

Історично-критичний метод в теології (далі – ІКТ) сьогодні привласнює собі виключне право пояснювати Святе Письмо, а таким чином і все католицьке вчення. ІКТ не підкорилася ні Божому натхненню, ні традиції Церкви у справах віровчення (догм) і моралі. Вона базується на атеїстичній філософії, не приймає жодного чуда, заперечує Христове воскресіння, не приймає, що Ісус є правдивий Бог і правдивий Чоловік, єдиний Спаситель, як це навчала Церква протягом 2000 років. ІКТ має єретичне вчення, яке Ісуса Христа поділяє на Христа історичного і Христа (фальшивої) віри, якого нібито вимріяла собі перша спільнота віруючих.

В час, коли Церква була нищена зсередини єрессю аріанства, св. Василій Великий взиває: «…Вся інтелігентність тих, які вишколені у слові, є сповнена брехнею фальшивих і напівправдивих тверджень, як око наповнене порохом»…«Усі ці люди заражені невиліковною епідемією божевільної любові до слави, так що кожен прагне бути вище, ніж інший. Однак в той же час їхній корабель потопає на дно у страшну глибінь»… «Кожен вказівний знак (догма), поставлений Отцями Церкви, порушений, кожна підвалина, кожна твердиня здорового погляду правдивої віри порушена, якщо ворог перший не нападає на нас, то нас ранить власний товариш…». Такий стан є і сьогодні, але багато хто цього вже не бачать – вони духовно осліпли!

Багато людей заспокоюють: «Християнство тут завжди було і буде. Єресі були і в перших століттях. Ворота пекельні Церкву не перемогли і не переможуть. Чому не довіряєте Богу і робите зайвий хаос?! Це знак вашої невіри!». Це твердження лицемірне. Якщо б святий Василій і святий Атанасій не робили розрух і не і боролися проти єресей Арія, яким відкрилося 200 єпископів, весь Схід би відпав. Що послідувало за аріанством? Півмісяць. Вже декілька століть велика частина Близького Сходу і з 300 єпархіями Північної Африки знаходяться під жорстокою владою ісламу. Сьогодні ісламізацію просуває єретик Франциск, і лише питання часу, коли над Європою замість хреста запанує півмісяць. Заклик до покаяння вважається фанатизмом, а злочинні єресі та брехливі демагогії з просуванням самогубства християнства вважаються мудрістю. Ця сліпота є ознакою масового відступництва всередині Церкви.

Дію духа ІКТ можна порівняти до отруєння через ціаністий калій, що хімічно поєднується з кисневими рецепторами крові. Така взаємодія з отрутою, яка приносить смерть, проходить набагато швидше і легше, ніж взаємодія з киснем, що приносить життя. Смерть наступає від недостачі кисню. Подібно діє і дух, який є за ІКТ: підлещує мисленню старої людини, яка потім з’єднується з цим духом брехні швидше, ніж з Духом правди. Природна, тілесна людина своїм чисто раціональним підходом до Святого Письма завжди породжувала і буде породжувати єресі (при чому з легкістю), а потім з великою швидкістю їх поширює. Ціаністий калій має приємний мигдальний запах. Подібно і всі єресі, включаючи ІКТ, приємно улещують тілесній людині. Після його споживання людина просто немилосердно і швидко задушена. Те саме відбувається зі студентами теології або читачами літератури ІКТ. Кожен, хто відкрився і прийняв до своєї душі отруту ІКТ, вже не здатен прийняти живе Боже слово, і так настає духовна смерть через невіру.

Святий Василій ясно вказує, що Святе Письмо є для життя і кожен буде відповідати, чи в своєму житті керувався цією залежністю від Божого Слова, чи ні. Теологи ІКТ зовсім не розуміють основний сенс Святого Письма. Відношення до Божого слова, яке мали Святі Отці Церкви, для них є абсолютно чуже! Яку тоді користь приносить Церкві ІКТ? Таку, яку людині приносить ціаністий калій.

Чи розум є найвищою нормою правди?

Просвітництво, а також атеїстична історична критика в теології (ІКТ) проголосили найвищою інстанцією людський розум. Однак це абсурд! Розум використовують у своїх інтересах і злочинець, і праведник. Розум злочинця бунтується проти Бога, а тому відкидає правду і ліквідує її. Розум праведника підпорядковується Богу, а тому шукає правду і поширює її. Коли прийде смерть і Божий суд, праведник буде спасенний, а злочинець – засуджений.

Діяльність ліберальних теологів (ІКТ) для Церкви є тим, чим для землеробства був би вишкіл агрономів, які б плекали різні види шкідників, взаємно в цьому змагалися б і отримували б за це найвищі наукові титули, поки не заморили б весь урожай настільки, що врешті спричинили б світовий голодомор.

Професор Ета Ліннеманн була ученицею Р. Бультмана, а також E. Фухсе, Ф. Ґоґартена, і Ґ.Ебелінґа. Після свого навернення вона сказала рішуче «Ні!» історично-критичній теології: «Безповоротно вважаю за сміття все, що я викладала і написала аж до того часу, коли відкрила своє життя Ісусові. У 1978 р. я власноручно викинула це у сміття і щиро прошу вас: якщо ще маєте дещо з цього у своїй бібліотеці, зробіть те саме».

Далі вона констатує: «Божих дітей, охочих ревно служити Богові, одну генерацію за другою ми „переводили через вогонь” і жертвували цьому Молоху атеїстичної теології. В результаті маємо генерації спокушених спокусників. Коли вже нарешті навернемось і покинемо це ідолослужіння?».

З власного досвіду вона перестерігає: «Кожен, хто піде цією дорогою безбожності, у своїх рішеннях вже не свобідний; тут є щось чи хтось, хто його змушує. Цей тиск здійснюється не тільки за посередництвом сформованих методів. Це демонські сили, під тиском яких опиниться кожен, хто стане на цю дорогу. Від цього моменту він вже не вільний, але підлягає нестримній силі».

ІКТ змінює мислення студентів

Проф. Ліннеманн пише: «Створювання гіпотез при вивченні Старого і Нового Завіту – це система, яка стабілізує сама себе. До цих гіпотез ІКТ відносяться так, ніби вони були реальними. Хто їх так прийме до свого мислення, той ними формується і перемінюється. Тому ризик вивчення теології є значно великим, оскільки ці зміни відбуваються неминуче і непомітно.

Студент також перебуває під сильним тиском колективу. Студенти, особливо зі старших курсів, або ті, які мають виняткові здібності, є “співвихователями” і вирішальними співносіями цієї соціалізації.

Студент мусить писати праці, в яких повинен довести, що достатньо освоїв спосіб праці ІКТ. Він перебуває під тиском, щоб думати, говорити і писати в історично-критичному напрямку. Це веде до серйозних змін в його мисленні і вірі. Він вже не є сам собою. Те, що навчився під час студій, ставиться вище, ніж Боже Слово, і закриває йому доступ до нього».

Святий Пій Х пише: «Хто почує, скільки ці дослідники виявили в Біблії неточностей, може легко подумати, що перед ними ще ніхто Святе Письмо не читав і не досліджував. Однак, перед ними був цілий ряд вчених, які набагато перевищували їх обдаруваннями, освітою і святістю життя. А ці покірні вчені Святе Письмо не лише в жодному разі не применшували, а навпаки: чим докладніше його досліджували, тим щиріше дякували Богу, який вирішив так з людьми розмовляти. Ці вчителі для вивчення Св. Письма не використовували такі засоби, які використовують модерністи (сьогодні ІКТ), виходячи з філософії, яка заперечує Бога. Ані свій розум не вважали найвищим і абсолютним мірилом своїх висновків. Думаємо, що кожному зрозуміло чим власне є цей метод модерністів (сьогодні ІКТ). Першим іде (невіруючий) філософ, після нього приходить (невіруючий) історик, за ними слідує атеїстична критика (як внутрішня, так і текстова). Головний напрямок визначає атеїстична філософія, тому на кінець вже не йдеться про звичайну (об’єктивну) критику, але про агностичну (що заперечує можливість об’єктивного пізнання) та еволюціоністичну (що заперечує Бога Творця). А тому, хто її признає і нею користується, той признає і поміщені в ній блуди і є противником католицького вчення».

Святий Пій Х продовжує: «Які методи вони мають для здобування студентів і молоді? Через галасливе наголошення на науковості, а з другого боку – через висміювання, думка молодих студентів стає одурманеною і збентеженою. З одного боку – не хочуть, щоб їх вважали за неуків і тупих, а з другого – хочуть виглядати вченими. Спонукані власною гордістю і цікавістю, вони часто піддаються модернізму (сьогодні неомодернізму – ІКТ) і цілковито йому віддаються».

Принципи ІКТ

1) Реальність Бога вже заздалегідь виключена.

Деякі дослідники ще припускають Його існування, але це не є живий Бог, який сотворив, утримує і керує сотворінням.

2) Декалог, згідно ІКТ, вже не діє.

Відповідь церковної Традиції: Десять Божих заповідей не були скасовані. Навпаки, вони набули свого повного значення в Христовому зобов’язуючому поясненні Декалогу в Нагірній проповіді (Мт.5-7).

3) ІКТ диктує, що в Біблії є правда, а що є брехня – міф.

Уже такий підхід до Біблії є дуже зневажливий, і навіть демонський (див. 1Кор. 2,14).

Статистика

В 60-х рр. у США відвідування храмів католиками становило 75%. В 90-х роках – приблизно 28%. Відвідування в Польщі у 1989 р. було приблизно 75%, а лише за чотири роки після падіння комунізму відвідування впало до 28%, а у Варшаві – до 18%. Колапс, який у США тривав 30 років, в Польщі тривав чотири роки.

Німецький журналіст А.Саррах пише про ІКТ: «Тут не маємо нічого спільного з історією біблійної критики, але скоріше з історією спекуляції або з історією патології».

Що стосується історично-критичного методу, то це метод, який без самокритики ставить один помилковий висновок на другий. А читаючи деяких критиків, складається враження, що йдеться швидше про демагогів, ніж дослідників.

Екзегеза, яка вже не живе Біблією, стає археологією – мертві ховають своїх мерців.

Сьогодні, як і вчора, спасительна віра полягає у прийнятті Божого слова як Божого, а не як людського (див. 1 Сол. 2,13). Тому в часи апостолів і сьогодні Бог робить однакові чуда та знамена. Святі не знали ІКТ, а тому саме вони найкраще розуміли Святе Письмо.

Біблія натхненна Богом

а) «Все, що в них (в частинах Біблії – Святого Письма) написано, натхнене Богом» (2 Тим. 3,16).

б) «Бо ви знаєте, що жодне пророцтво в Писанні не залежить від власного пояснення» (2 Пт.1,20).

Крім цих двох основних свідчень майже на кожній сторінці Біблії знайдемо її власне свідчення про те, що вона є Божим словом – Святим Письмом. Хто цьому власному свідченню Біблії не вірить, той виступає не лише проти Божого слова, але цим одночасно оголошує брехуном самого Бога, основоположника Святого Письма.

Тому кожен єпископ, священик і теолог повинен беззастережно відректися духа історично-критичного методу (ІКТ). Хто цього не зробить, залишиться під прокляттям (Гал. 1,8-9). Якщо в цьому стані помре, потрапить під вічний засуд!

Відрікаєшся цього духа єресі? – Так! Відрікаюся!

Чи віддаєш Ісусу свої гріхи і приймаєш Його за свого Спасителя і Господа? – Приймаю!

Чи приймаєш в повноті Святого Духа, як апостоли? – Приймаю! Амінь!

Як жест віри спали єретичні книги (Діян. 19,19).

 

В Христі

 

+ Ілля

Патріарх Візантійського Вселенського Патріархату

+ Методій, ЧСВВр                + Тимотей, ЧСВВр

єпископи-секретарі

http://vkpatriarhat.org/?page_id=22185

 

 

Копії:

– Католицьким і православним єпископам

– ЗМІ

 

Завантажити: Покайтеся і вірте в Євангеліє (Мр.1,15). Частина 2: Єресі історично-критичного методу в теології

Оберіть мову

Пошук

Gallery

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA for-you-jesus-ua voskreslyj-isus-vhodyt-cherez-osobystu-molytvu ua-voskreslyj-isuse ua-isus-chrystos-pomer-i-voskres ua-jesus-the-lamb-of-god

Календар

Листопад 2017
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Жов    
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Слово життя

«Якого видав Бог як жертву примирення, в Його крові, через віру, щоби виявити свою справедливість відпущенням гріхів колишніх»

Рим. 3,25 (від 19.11 до 03.12.2017)