Слово Патріарха Іллі на свято Преображення Господнього

«Ісус узяв Петра, Якова та Йоана, його брата, повів їх окремо на високу гору і преобразився перед ними: обличчя Його засяяло, наче сонце, а одежа побіліла, наче світло. І ось з’явилися їм Мойсей та Ілля і з Ним розмовляли. Озвавсь Петро й каже до Ісуса: “Господи, добре нам тут бути! Як хочеш, розташую тут три намети: один для Тебе, один для Мойсея і один для Іллі.” Він говорив іще, аж ось ясна хмара огорнула їх і з хмари стало чути голос: “Це  Син мій улюблений, що я Його вподобав: Його слухайте!”» (Мт. 17,1-5)

Три учні, Петро, Яків та Іван були свідками преображення Ісуса на горі Тавор у Галілеї. Їх осліпило сіяння Ісусового Божества. Для них це був великий досвід. В кінці 16 глави Ісус говорить: «Істинно кажу вам: є деякі між тут присутніми, що не зазнають смерті, аж поки не побачать Сина Чоловічого, що йде у своєму Царстві» (Мт. 16,28). На горі Тавор учні побачили сіяння Ісусової слави.

Людина може думати, що якби мала якесь видіння, то віра від цього б ще поглибилась. Але ми бачимо, який вплив мало це видіння на апостолів. Через кілька днів на Оливній горі в Гетсиманії ці троє учні мали молитися з Ісусом і залишитися з Ним в його самотності, коли Він промовив: «Отче, якщо можливо, нехай мине ця чаша мене. Однак не як Я бажаю, лише – як Ти» (Мт. 26,39). Ісус сказав їм: «Моліться і чувайте», але вони спали. Коли потім прийшло випробування – Ісусові страсті, які Він передбачив, то ні Петро, ні Яків не стояли під хрестом. Петро навіть тричі відрікся Христа. Така є людська природа. На Голготу прийшов тільки Іван. Однак він не прийшов туди через це видіння, він стояв під хрестом, на якому помирав Ісус, бо любив Його.

Бачимо, що видіння не заторкне глибини душі. Але якщо людина дійсно прийме Ісуса і Святого Духа, то, здавалося б, нічого не діється, але як тільки дійде до важкої боротьби, раптом проявиться Божа сила і Дух Божий почне в силі свідчити про Ісуса.

Ми не живемо з видінь, але з віри. Наше спасіння і наша віра має базуватися на Божому слові. Ми повинні вірити Богу і реалізувати Його слово. Не є основним, чи ми все розуміємо, чи щось відчуваємо. Основне – жити з віри. Праведник житиме вірою.

Якщо людина живе з віри і молиться, то Бог дасть їй світло. Святий Дух в одну мить просвітить людину і вона наче прозріє, отямиться, і раптом їй відкриється, наприклад, якийсь вірш зі Св.Письма, який промовить до конкретних ситуацій в її житті.

Коли ми молимося, то нам відкриваються очі, ми бачимо речі в іншому світлі. Якщо це дійсно молитва віри, то ми бачимо Христа не тільки як Того, Хто був розп’ятий і воскрес, але і як преображеного, який є Господом і має останнє слово в цілій історії і у всій Церкві.

Після преображення Ісус говорить апостолам про своє терпіння і воскресіння. Він багато разів говорив їм, що воскресне, але вони практично цьому не вірили – навіть тоді, коли це сталося. Якою сильною є наша порушена природа! Ми постійно думаємо, що апостоли були якимись надлюдьми, суперменами, але вони були точно такі самі, як ми. Божа любов мусить схилятися до кожного з нас, буквально нести ту нашу дурноту, впертість, наші манери, злі звички, страхи, яких ми тримаємося і не хочемо їх пустити… Це так, як з апостолами.

Але Ісус хоче нас з цього визволити. Йдеться про процес преображення в Христа, як каже ап. Павло: «Дітоньки мої, я знову народжую вас у муках, доки Христос не відобразиться у вас!». Ці слова набагато більше стосуються Матері Ісуса, Пресвятої Богородиці, яку Ісус дав нам під хрестом за Матір. Мати має не тільки народжувати дітей, а також їх виховувати. Уявіть собі Діву Марію, як Вона дивиться на кожного з вас і каже вам: «Дітоньки мої,  я знову народжую вас у муках, доки Христос не відобразиться у вас!»». Як ми повинні бути преображені в Христа? Через Пресвяту Богородицю і Святого Духа. Діва Марія + Святий Дух = живий Ісус. Щоб в нас був живий Ісус, а не якийсь Ісус філософів, теологів, психологів, соціологів… – щоб мати живого Ісуса, ми дійсно потребуємо прийняти Ісусове слово з хреста, прийняти Марію, і знову в повноті прийняти Святого Духа, ходити в Ньому, тобто дозволити, щоб Він нас вів. Це необхідно. «Всі, хто водиться Духом Божим, – вони сини Божі».

Щоб учні стали свідками преображення, вони мусіли піднятися на гору. І ми повинні виходити на високу гору, тобто йти на самоту. Там маємо бути преображені, там маємо зустрітися з живим Ісусом. Вийти з хаосу світу, з турбот і проблем, якими ми зв’язані в своєму оточенні чи на роботі. Треба залишити це і відійти. Тією горою Тавор є і Свята Літургія, яка є місцем преображення, коли живий Ісус прийде, як гість, до ваших сердець і торкнеться вас. Треба усвідомити: «Хто їсть Моє Тіло і п’є Мою Кров, той в Мені перебуває, а Я в ньому». «Господи, я не відчуваю, не розумію, але вірю: так це є! Ти в мені, а я в Тобі. Амінь!»

Ми повинні просити з вірою, щоб настало преображення України, Церкви, але в першу чергу – святий егоїзм: найперше моя душа. В день сьогоднішнього свята на Св. Літургії можемо просити: «Господи, дай мені Своє слово, дай мені силу. Дай, щоб я був преображений Божою силою, щоб міг жити новим життям, щоб Ти міг в мені жити». Це справжній сенс цього свята. Кожен з нас повинен дати преобразити себе Божою силою, Божою любов’ю і Божою правдою.

«Аж ось ясна хмара огорнула їх, і з хмари стало чути голос: “Це Син Мій улюблений, що Я Його вподобав: Його слухайте!”» (Мт. 17,5)

Це дуже важливе слово: «Це Син Мій улюблений, Його слухайте!». Це головне. Ми повинні слухати Христа, а не якихось філософів, ідеологів, психологів, соціологів або спеціальних демагогів. Ми маємо Його слово, тільки треба його знати і реалізувати. Коли його реалізуємо, приходить Божа сила, яка буде через нас діяти – сам Христос буде діяти через нас. Йдеться про те, щоб кожного дня жити правдою: Ісус є мій Господь, Ісус є мій Спаситель. Треба знову віддавати Йому в розпорядження всі свої сили, свій розум, свою волю, своє здоров’я і своє життя. Це є любов до Христа – зрікатися в малих речах своєї волі і давати Ісусу всі свої проблеми. Не жити тільки сам з собою. Ми повинні жити з Христом – це суть всього: Ісус і я. Нехай Святий Дух знову відкриє нам очі, щоб ми пізнавали Христа у Св. Письмі, щоб пізнавали Його у своїх ближніх, щоб пізнавали Його в собі, щоб пізнавали Його в безсиллі  розп’яття на хресті, щоб потім могти побачити Його у славі – не тільки в якомусь видінні, яке закінчиться, але у славі, яка ніколи не закінчиться.

 

Завантажити: Слово Патріарха Іллі на свято Преображення Господнього

 

Оберіть мову

Пошук

Gallery

for-you-jesus-ua voskreslyj-isus-vhodyt-cherez-osobystu-molytvu ua-voskreslyj-isuse ua-isus-chrystos-pomer-i-voskres ua-jesus-the-lamb-of-god SAMSUNG

Календар

Вересень 2017
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Сер    
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Слово життя

«І ось це свідоцтво: Бог дав нам життя вічне, і це життя – у Його Сині. Хто має Сина, той життя має; хто ж Сина Божого не має, той життя не має. Я вам писав це, щоб ви знали, що маєте життя вічне – ви, що віруєте в Ім’я Сина Божого»

1 Ів. 5,11-13 (від 10.09 до 24.09.2017)